Obilježen Dan branitelja Grada Samobora

         

Svečano obilježen Dan branitelja grada Samobora, 18.9.2022.g.

 

Udruge iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje sudjelovale su u drugom po redu Danu branitelja Grada Samobora koji se održao 18.09.2022.g. u Parku Domovinske zahvalnosti gdje se na svečan i dostojanstveno prisjetilo doprinosa samoborskih i svetonedeljskih branitelja koji su sudjelovali na bojišnicama diljem Domovine, odala se počast poginulim u Domovinskom ratu koji su braneći Domovinu položili svoje živote.

Grad Samobor je u 2021.godinu u čast svim braniteljima proglasio 18.09. Danom branitelja grada Samobora jer se na taj dan najviše građana s našeg područja odazvalo i krenulo u obranu Republike Hrvatske ne samo u 151.samoborskoj brigadi koji je na taj dan stavljanja na raspolaganje već i u specijalne i pričuvne postrojbe  policije i vojske.

Svečanosti u parku odazvali su se visoki dužnosnici iz Vlade, ministarstava, gradova, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te civilnih udruga , procjenjujemo da se odazvalo cca 400-stotinjak gostiju.

Nazočnima su se obratili : Petra Škrobot , gradonačelnica Grada Samobora koja je istaknuo da su branitelj  trajno obavezali svojim doprinosom u  stvaranju i oslobađanju  Hrvatske , da nastavimo graditi bolji život međusobno se uvažavajući , poštujući i pomažući jedni drugima.

u ime braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje, okupljenima se obratio brigadni general Zdravko Andabak naglasio je da s našeg područja u obranu domovine bilo uključeno oko 7 i pol tisuća branitelja,te je važna zadaća svima prenositi istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije.

Izaslanik ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg također nas je podsjetio da ne smijemo zaboraviti  branitelje koji su u najtežim ratnim trenucima stvarali Hrvatsku.

Izaslanik Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, smatra da su obljetnice iz Domovinskog rata u ovom trenutku vrlo važne, jer iz Srbije dolaze optužnice protiv naših branitelja, vojnih pilota. Važno je utvrdit povijesne činjenica kako ne bismo dopustili da se zaboravi da je rat počeo 1991. veliko srpskom agresijo, a ne 1995,  VRO Olujom. Ministarstvo branitelja podržava obljetnice , pisane monografije  koje dokumentiraju činjenice.

Izaslanik predsjednika RH general pukovnik Marijan Mareković, napomenuo da odajemo počast poginulim braniteljima s  područja Samobora i Svete Nedelje , kao i svim braniteljima koji su krenuli u obranu Domovine kada je bilo najteže. Između ostalog rekao je „ priče o vašem junaštvu pokazatelj su bezuvjetne ljubavi hrvatskog čovjeka prema svojoj Domovini i to ljubavi koja ne pita za cijenu i ne posustaje pred žrtvom“.

Među okupljenima uz goste koji su se obratili nazočnima bili su nazočni predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje: Mirko Erdelja, Vinko i Ana Ratković, general Rudi Stipčić, general Josip Lucić i general Blago Dujmović , brigadir Josip Mahović, brigadir Marko Perčinić i brigadir Petar Bajan, pukovnik Nikica Burić i pukovnik Nikola Tominac. Saborski zastupnik Davor Ivo Stier, izaslanica župana Zagrebačke županije, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje  Gabrijel Deak, predstavnici gradova : Hrvatske Kostajnice, Novske, Kutine, Zaprešića, Vrobvca, Petrinje , kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata ;HVIDR-a Zagrebačke županije, Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi  kao i mnoge druge udruge koje prijateljski surađuju s našim udrugama kako su u ratu sudjelovale na bojištima diljem Hrvatske.