Izvješće o radu Udruge u 2019. godini

 
 

UDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA
SAMOBOR I SV. NEDELJA
Savke Dabčević Kučar 6, 10 430 Samobor , tel. 3364 734, fax 3325 488,

Mob. 095 90 11 254

 

MB 3904768   OIB  17443569679  IBAN HR972403009-1120000472

reg.br. udruge:01000181

 

Naš znak:   Grad  Samobor

Upravni odjel za društvene djelatnosti

 
Samobor,  14.01.2019

 

Predmet:

Izvješće o radu

Udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja

u 2019. godinu

 

 

Udruga je sukladno planu i programu rada i financijskim novčanim sredstvima odobrenim od Grada Samobora, Grada Sv.Nedelja,  prikupljene članarine  i donacije  radila na sljedećim aktivnostima :

 

Surađivali smo sa

– gradskim upravama gradova Samobora i Sv.Nedelje,

– Uredom državne uprave u Zagrebačkoj županiji,

– Ministarstvom hrvatskih  branitelja i Centrom za psihosocijalnu   pomoć .

i drugim ministarstvima i uredima koji se bave problematikom vezanom uz prava hrvatskih branitelja iz domovinskog rata.

 

Obavještavali smo  članove udruge putem pisanih obavijesti, web stranice o pravima sukladno Zakonu o pravim hrvatskih branitelja 

-naknadi za udžbenike, stipendijama za djecu , 

-zdravstveno osiguranje;

liječenju u bolnici, toplicama i liječenje fizikalnom terapijom u poliklinici    Sv.Nedelja,

– obilježavanju značajnih datuma i godišnjica

– sat povijesti na terenu za učenike srednjih škola , obilazak prve crte bojišnice u Domovinskom ratu (Karlovačka županija, Ličko Senjske županije)

– športskim susretima i rekreaciji članova u prostorijama udruge, objektima Sportskim objektima Samobora,

 

U prostorijama udruge  davane su upute gdje i na koji način rješavati   

– stambene, građevinske i  komunalne  probleme

– socijalne  i pravne zaštite članova sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ( pisane zamolbe, kopiranje dokumentacije, telefoniranje , ostvarivanjem neposrednog kontakta sa potrebnim institucijama) 

 

Na našoj web stranici HVIDR-a SAMOBOR I SV. NEDELJA i facebook stranici  objavljivali  smo sve novosti vezane uz zakon  i prava  hrvatskih  branitelja te druženja i ostale aktivnosti članova  udruge.

Molimo Vas  da naše stranice i dalje pratite  te da i sami sudjelujete u njezinom kreiranju  sa  svojim prijedlozima.

 

U 2019. godini sudjelovali smo u kreiranju emisije za branitelje na Radio Sv.Nedelja „Put hrabrosti“ u koji nas je uključila voditeljica i urednica emisije Diana Koller, te smo jednom tjedno izvijestili o planiranim aktivnostima i realiziranim aktivnostima udruge.

 

U 2019. godine nastavilo se sa radom po  sekcijama  s ciljem poticanja članova udruge na razne športske aktivnosti , i to:

  • sekcija za mali nogomet, pikado, kuglanje , viseće kuglane, streljaštvo, bočanje , stolni tenis,šah i ribolov.

Isplaćena  jednokratna novčana pomoć   sukladno odlukama Predsjedništva  za smrt  dva člana udruge  Miljenka Makek i Slavka Grdanjski  HRVI na teret sredstava članarine.

 

Malonogometna ekipa  sudjelovala na više  memorijalnih malonogometnih turnira u Velikoj Rakovici, Stupniku, Galgovu , Trnju .

 

 20.01.2019. g  10-tak članova udruga  HVIDR-a Samobor i  Sv.Nedelja i 20-tak naših  branitelja s područja Samobor ai  Sv.Nedelje  priključili su  se obilježavanju 26. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica  93.

Poziv je tradicionalno stigao od udruge žene u Domovinskom ratu Grada Zadra

Udruga HVIDR-a Samobor  i Sv.Nedelja odazvala se na molitvenu hodnju od Zelenog Hrasta- Island Latinski do Pridrage – 26 km. Kroz mjesta Istalm Latinski –Islam grčki-Kašić-Novigrad-Pridraga.

 

01.02.2019.g. održana redovna godišnja izvještajna skupština u Rakitju.

 

U ožujku i travnju mjesecu  organizirali smo izlučna natjecanja naših članova HRVI u prostorijama kuglane u Bregani a kao kvalifikacije za županijske igre .

 

 

Udruga HVIDR-a Samobor i Sveta Nedelja prema programu “Prva crta bojišnice naših očeva i sugrađana”, a pod pokroviteljstvom gradova Samobora i Svete Nedelje obišla je 4. travnja grad Knin sa 15-ak svojih članova i 50-ak učenika srednjih škola iz Samobora.
Na putu prema Kninu, ispred nacionalnog parka Plitvička jezera, stali su kod spomenika prvom poginulom redarstveniku Josipu Joviću gdje se odala počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, uz prigodno prisjećanje na taj događaj iz ožujka 1991. godine.
Nakon dolaska u Knin obišla se crkva Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje su Samoborce dočekali fra Ivan Šimunac, gradonačelnik Marko Jelić i voditelj skupine Ivan Penava, predsjednik udruge pripadnika 1.GBR HVO-a Grada Knina. Upoznali su ih s poviješću i znamenitostima Knina i Šibensko-kninske županije.
Uz stručno vodstvo časničkog namjesnika, pripadnika 4. gardijske brigade Željka Bilandžića, na Kninskoj tvrđavi održan je sat povijesti na temu oslobođenje Grada Knina u VRO Oluja. U daljnjem razgledavanju tvrđave i muzeja sa samoborskom ekipom bila je kustosica Zora Radić, koja im je ispričala burnu povijest kraljevskog Knina.
Nakon razgledavanja Tvrđave odala se počast na središnjem Kninskom trgu kod spomen obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.

0d 12. do 14. travnja  HVIDR-a RH  organizirala je 24.SŠNIDOR u Vukovaru, na kojem je sudjelovalo 15-tak članova naše udruge.

 

  1. do 28. travnja pikado ekipa Udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja  koja se natječe u prvoj ligi  sudjelovala  na državnom natjecanju   u Senju.

 

  1. svibnja 2019.g. 10-tak naših članova sa Udrugom branitelja 151.samoborske brigade obišli smo Banovu Jarugu, Janju lipu, Lovsku ,Trokuta Subotski, Bair, Popovc, Kozarica te grad Novsku

 

18.05.2019.g Udruga HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja svečano je obilježila 27. godišnjicu osnutka udruga.

u prije sportskih  natjecanja , vodstvo HVIDR-e zajedno sa gostima iz Udruge HVIDR-a Jastrebarsko I Udruge HVIDR-a Petrinja  zapalilo je svijeće i položilo cvijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku domovinske zahvalnosti.

Obilježavanja 27.godišnjice Udruge HVIDR-a Samobor  i Sv.Nedelja   nastavljeno je   u Bregani u prostoru kuglane gdje se nakon svečanog intoniranje himne i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje  održalo  športsko natjecanje u el. pikadu i visećoj kuglani, bočanju na bočalištu u Gradni  članova udruge i gostiju

Gosti udruge bile su HVIDR-e: Velika Gorica,  Zaprešić, Susedgrad, Petrinja, Jastrebarsko I Trešnjevka  i Z.U. HVIDR-a Zagrebačke županije, UHDVDR Svete Nedelje, PTSP- klub  Samobor, Udruga branitelja 151. samoborske brigade I gosti iz susjednog slovenskog gada Krška.

Nakon športskog druženja podijeljeni su pehari i zahvalnice  učesnicima.

 

01.06.2019.g. prisustvovali smo svečanom otvorenju spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Slavku Vojaku  u Cerju.

 

08.06.2019. Udruga HVDIR-a Samobor i Sv.Nedelja sudjelovala je sa 30-tak članova na 17.športskim igrama HVIDR-a Zagrebačke županije  u Kloštar Ivaniću.

Sudjelovali smo u 8 od 9 sportskih disciplina: Stolni tenis, elektronski pikado, viseća kuglana, kuglana, šah, športski ribolov, bočanje, utrka u invalidskim kolicima.

Ekipno naša Udruga HVIDR-a Samobor  i Sv.Nedelja osvojila je 1. mjesto.

 

19.lipnja 2019.g. sudjelovali smo na Danu branitelja Grada Sv.Nedelja

20.06. 2019.  Zagrebačka županija organizirala je Dan branitelja Zagrebačke županije u Velikoj Gorici . Iz  samoborskih braniteljskih udruga odazvalo se 70-tak branitelja, cca 20-tak naših članova.

16.07.2019. s udrugom Topnika Tigar organizirali komemoraciju našem umrlom članu Damiru Pavliću Hulku.

 

27.07.2019.g. u sudjelovali smo na odavanju počasti poginulim braniteljima  u Velikoj Rakovici povodom 27.memorijalnog turnira Milić – Hržić – Sučić

 

02.08.2019.g. povodom Dana pobjede i  Domovinske zahvalnosti , odala se počast kod spomenika u Parku domovinske zahvalnost u Samoboru  i ispred križa na groblju u Sv.Nedelji.

i 05.08.2019.g.  naša se udruga uključila  sa Udrugom branitelja 151. Samoborske brigade  u odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru na Uni, Hrvatska Kostanjica.

 

 

09.09.2019.g. u organizaciji  Grada Samobora, POU Samobor i   Udruge branitelja 151. samoborske brigade organizirana je promocija filma „General“ u kinu Samobor.

 

  

0d 21. do  24. listopada mjeseca sudjelovali smo zajedno sa Udrugom branitelja 151. samoborske brigade u edukaciji  djece iz  osnovnih i srednjih škola  Samobora i Av.Nedelje na temu Domovinski rat  u Centru za mlade Bunker,  te  satu povijesti na terenu 30.listopada 2019.  na Trokut , kroz edukaciju je prošlo cca 800 učenika.

 

U zadnjem kvartalu 2019.g. organizirano je liječenje fizikalnom terapijom za 18  članova Udruge u Poliklinici Sv.Nedelja, na taj način se je pokušalo pomoć u liječenju.

Neki  članovi udruge koristili su rehabilitaciju u Naftalanu Ivanić Grad sufinanciranu od Zagrebačke županije te nekolicina članova koristila je usluge Doma hrvatskih veteran u Lipiku.

 

15.10.2019.g. sudjelovali smo na 25.SŠNIDORU HVIDR-a RH u Makarskoj sa 15-tak naših športaša za HVIDR-u Zagrebačke županije , te sovojili ukupno 3.mjesto.

 

Pikado ekipa HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja natječe se u 1.ligi Pikado saveza Zagrebačke županije, broji 6 članova HVIDR-e.

Sudjelovali su na svim turnirima koje organizira Pikado savez Zagrebačke županije i na humanitarnim pikado turnirima.

 

 

18.11.2019. zajedno sa Udrugom branitelja 151.samoborske brigade organizirala je odlazak 70-tak građana Samobora i Sv.Nedelje u Škabrnju. Sudjelovali smo u povorci sjećanja .

 

05.12. 2019. već tradicionalno  organizirali  podjelu  poklon paketa za djecu članova  Udruge  na dan Sv.Nikole u prostorijama udruge.

Zajedno sa Sv.Nikolom i Krampusom uz prigodni program   podijelili smo poklon pakete.

 

11.12.2019.  HVIDR-a RH  prisustvovali smo  Izvještajnom Saboru  u Karlovcu na kojem su sudjelovali naši članovi, ukupno 3 delegat.

 

20.12.2019.g. u Bregani  održan je 9. memorijalni pikado turnir “Velimir Prosoli- Đelo” a koji se organizira  u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu , prijatelja i člana  s jedinstvenim ciljem poticanja na športsko druženje  članova udruge i članova  HVIDR-a Zagrebačke županije  i ostalih natjecatelja koji su se nakon turnira nastavili družiti. Sveukupno smo vrlo zadovoljni održanim turnirom I odazovom natjecatelja i članova.

 

U 2019. godini sudjelovali smo u obilježavanja značajnih datuma kao što je Dan državnosti, Dan grada Samobora, Dan grada Sv.Nedelja, Dan domovinske zahvalnosti ,Dan neovisnosti,  a isto tako i na obilježavanju   obljetnice  pogibije  branitelja na Trokutu, Dana Svih svetih  na groblju u Samoboru ,Otruševcu , Sv.Nedelji gdje su zapaljeni  lampaši poginulim i  umrlim članovima udruge,  te kod spomenika poginulih branitelja  u Samoboru.

Tim povodom objavljivali smo sjećanje na naše umrle HRVI u Večernjem listu, Glasniku Samobora i Sv.Nedelje i Svetonedeljskoj panorami.

 

U 2019. godini   članovi udruga  HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja i Udruge branitelja 151.samoborske brigade sudjelovali su na poziv Turističke zajednice Grada Samobora ; „Češnjofkijada“ i „Samoborska kotlovina“ i Grada Sv.Nedelja na obilježavnajima :  „Roštiljada“ kako bi se družili sa građanima, hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i podržali našu zajednicu u nastojanju da se građani druže uz dobru atmosferu.

 

Kako smo dobili na korištenje kuglanu na Bregani osigurali smo našim članovima udruge kvalitetno druženje uz kuglanje , pikado , streljaštvo , šah , viseću kuglanu

Udruga HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja održala  7.redovnih, proširenih   sjednice   Predsjedništva  Udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja.

Članovi predsjedništva  sudjelovali su na   sjednice predsjedništva Z.U.HVIDR-a  Zagrebačke županije i Saboru HVIDR-a RH. Članovi udruge ujedno su predsjednici Suda časti i Nadzornog odbora HVIDR-a Zagrebačke županije te zajedno sa predsjednikom sudjeluju u radu  aktivnostima zajednice na području cijele Zagrebačke županije.

Isto tako  sudjelovali smo u radu  3 sjednice Koordinacija udruga.

Sudjelovali smo na obilježavanje dana udruga i brigada: 151.samoborske brigade, Tigrova, Udruga HVIDR-a iz Zagrebačke županije.

Posebno naglašavamo da smo ostvarili usku suradnju sa udrugom Tigrova – Rakitje, sudjelovanjem  u jednom od njihovih projekata te se nadamo da će se ta suradnja nastaviti i idućih godina.

Grad Samobor  je doznačio novčana sredstva institucionalne podrške na žiro račun udruge HVIDRa Samobor i Sv.Nedelja za potrebe Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata  troškove održavanja.

Kancelarijski prostor i  tehnička pomagala  Udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja  koristile su  Udruge:, Udruga branitelja 151.samoborske brigade, Udruga roditelja  poginulih branitelja Samobor i Sv.Nedelja, ,HČZ Samobor i Sv.Nedelja  i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a ogranak Samobor i Sv.Nedelja.

Sa našim programom  „Da se ne zaboravi“ sudjelovali smo na natječaju u Gradu Sv.Nedelja gdje su nam odobrena sredstva za program.

 

Administrativna djelatnica koju plaća grad Samobor /namjenska novčana sredstva koja dolaze na račun Udruge HVIDR-a / daje  usluge svim udrugama iz Domovinskog rata . Utorkom i srijedom administrativna djelatnica radi za Udrugu HVIDR-a .

 

Koristimo priliku da se još jednom zahvalimo    Gradu Samoboru  i Gradu Sv.Nedelja koji nam pomažu u financiranju programa, te nam u svakoj prilici izlaze u susret .

 

U Samoboru, 14.01.2020.