Edukacija školske djece na temu Domovinski rat – terenska nastava Trokut – Novska

Na Trokut da se ne zaboravi

Autor Edi Kirschenheuter

  1. listopada 2022.

DogađanjaVijesti

Spomen područje Trokut kod Novske danas se, u petak, 28. listopada, ponovno pretvorilo u učionicu povijesti na otvorenom. Prostor na kojemu su se prije 31 godine vodile žestoke bitke za hrvatsku slobodu uz, nažalost, i prve veće žrtve na hrvatskoj strani, a ujedno i mjesto gdje je počela operacija “Orkan 91”, posjetili su samoborski i svetonedeljski školarci.

U sklopu svog projekta “Da se ne zaboravi”, organizirano su ih tamo doveli članovi Udruge branitelja 151. Samoborske brigade. Njihovi predstavnici, na čelu s predsjednikom Udruge Rudolfom Jedvajem, koji su u zapadnoj Slavoniji i ratovali braneći svoju domovinu, ali i svoj dom, djeci su pokazali ključno mjesto bitke za Trokut na kojemu su, nažalost, i petorica Samoboraca izgubila živote: Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić i Rajko Turk.

-Njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti kao ni Hrvatskoj nametnuti oslobodilački Domovinski rat – poručili su djeci nekadašnji članovi brigade. Zato je posjet Trokutu, svake godine potkraj listopada, uvijek prigoda na evociranje uspomena onima koji su ovdje ratovali, a djeci mogućnost da na nekadašnjim ratištima dožive ono što o Domovinskom ratu uče u školi kao i u teoretskom dijelu braniteljskog projekta “Da se ne zaboravi”.

Svi zajedno su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik na Trokutu odali počast herojima Domovinskog rata. Tom su prigodom zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić i pročelnica županijskog Upravnog odjela za hrvatske braniteljae Ksenija Čuljak, zahvalili Udruzi branitelja 151. Samoborske brigade koja sad već dugi niz godina organizira posjet Spomen području Trokut kod Novske te svim članovima udruge koji su i ovaj put školarcima predočili borbena djelovanja 29. listopada 1991. godine. Zahvalili su i profesoru Jakši Ragužu koji je održao sat povijesti za školarce te ravnateljima škola koji su se uključili u ovaj program i provođenje terenske nastave u Novskoj.

Molitvu za sve poginule i preminule hrvatske branitelje, a posebno one iz našeg kraja, predvodio je novi samoborski đakon, velečasni Domagoj Topić. (foto: Nenad Vrhovča

k)