Dan branitelja Grada Samobora i 30. godišnjica mobilizacije 151.samoborske brigade Hrvatske vojske

U Samoboru je 18. 09.2021.g. svečano obilježena  30. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade Hrvatske vojske i po prvi put Dan branitelja grada Samobora.

Svečanost je održana u Parku domovinske zahvalnosti gdje su se danas okupili članovi Udruge 151. samoborske brigade, branitelji drugih brigada Hrvatske vojske, hrvatske povijesne postrojbe, obitelji poginulih branitelja, izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade RH, predstavnici Zagrebačke županije, Grada Samobora, županijski i gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka, policije, vatrogasaca, gradskih institucija, ustanova, društava, udruga i brojni drugi.

 

Svečanost je počela hrvatskom himnom koju su otpjevale članice Vokalnog ansambla “Samoborke”, a potom je minutom šutnje odana počast samoborskim i svetonedeljskim braniteljima koji više nisu s nama.

Njihova imena je pročitao i prigodnu molitvu vodio župni vikar velečasni Marko Nimac. Na tom tužnom popisu su imena šezdeset i dvoje heroja s područja Samobora i Svete Nedelje.

Njima u čast vijence su kod spomenika koji podsjeća na njihovu žrtvu položili roditelji i članovi obitelji poginulih samoborskih branitelja i predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Ervin Kolarec, izaslanik predsjednika Vlade i Ministarstva branitelja, Darko Nekić, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Martina Glasnović, gradonačelnica Grada Samobora, Petra Škrobot, zamjenik gradonačelnika Svete Nedjelje Gabrijel Deak, predstavnik udruge 1. gardijske brigade Tigrovi – umirovljeni general Zadrvko Andabak te predstavnik 101. brigade ZNG/HV Susedgrad, Sergije Dražić.

 

Svijeće su potom upalili u znak sjećanja na poginule branitelje predstavnici samoborskog Gradskog vijeća, zatim predsjednik Hrvatske seljačke stranke, saborski zastupnik i bivši samoborski gradonačelnik, Krešo Beljak, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, gradski i županijski vijećnici, predstavnici gradskih institucija, ustanova, društava i udruga.
Među uzvanicima koji su uveličali današnju svečanost bili su i pukovnik Nikica Burić Čokot, vukovarski i samoborski heroj i jedan od ratnih zapovjednika 151. samoborske brigade HV-a, Josip Mahović.

Sve koji su danas u Parku Domovinske zahvalnosti došli odati počast braniteljima Samobora i Svete Nedelje, pozdravila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot te svima čestitala Dan samoborskih branitelja. Poručila je kako braniteljima koji su život dali za Hrvatsku trebamo vječno biti zahvalni.

“Dan branitelja grada Samobora je prilika da se dostojastveno i s velikim ponosom prisjetimo svih koji su svoj život dali za slobodu i mir našeg Grada i Domovine, jer oni su živote dali za stvaranje suverene i samostale Hrvatske, a u nasljeđe su nam ostavili dužnost da budemo pokorni i trajno nas obvezali da Samobor učinimo onakvim kakvim su ga oni sanjali” – kazala je gradonačelnica Petra Škrobot.

“Način da čuvamo sjećanje na naše branitelje i zahvalimo im na svemu učinjenom je da budemo složni, zahvalni i da radimo na dobrobit svih” – poručila je gradonačelnica Škrobot.

Dan samoborskih branitelja čestitao je svima i ratni zapovjednik i general, Rudi Stipčić koji je podsjetio na slavni ratni put 151. samoborske brigade Hrvatske vojske te u svom govoru istaknuo kako su se branitelji iz Samobora i Svete Nedelje časno i hrabro borili u Domovinskom ratu i tako dali veliki doprinos u obrani Hrvatske. Kazao je, Rudi Stipčić, da mu je bila velika čast što je u Domovinskom ratu zapovjedao brigadom kao što je 151. samoborska brigada Hrvatske vojske.

 

Okupljenima su se obratili te svima Dan samoborskih branitelja čestitali i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Ervin Kolarec i izaslanik predsjednika Vlade i Ministarstva branitelja, Darko Nekić.

Izaslanik predsjednika Vlade i Ministarstva branitelja, Darko Nekić također je istaknuo kako su branitelji Samobora i Svete Nedelje dali veliki doprinos u Domovinskom ratu jer su u obrani Domovine sudjelovali u ključno vrijeme tj. rujnu, listopadu, studenom i prosincu 1991. godine.

“Bez obrane Hrvatske u to vrijeme ne bi bilo svih kasnijih sjajnih pobjeda Hrvatske vojske poput Oluje, Bljeska i drugih” – kazao je Darko Nekić naglasivši kako je jedna od najvažnijih zadaća Ministarstva branitelja očuvanje sjećanja na Domovinski rat i to zbog budućih generacija. Pohvalio je, Darko Nekić, suradnju Ministarstva branitelja sa samobroskim i svetonedeljskim braniteljima te Udrugom 151.samboroske brigade kao i drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Izaslanih predsjednika Hrvatskog sabora, ujedno i dožupan Zagrebačke županije, Ervin Kolarec naglasio je kako su branitelji najzaslužniji što imamo samostalnu, slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Obećao je da će se kao zamjenik župana Zagrebačke županije zalagati da suradnja s braniteljima bude i dalje dobra, jer, branitelji su važan stup društvene zajednice ne samo u ratu već i miru.

Uz pjesmu „Starinske kapele“ u izvedbi “Samoborki” i poruku da budemo zahvalni našim herojima i da učinimo sve da sjećanje na njih i njihovu žrtvu zauvijek živi u svakome od nas završena je svečanost, koju je u Parku Domovinske zahvalnosti vodio Mislav Maroević, a braniteljsko druženje je nastavljeno u prostoru nekadašnje vojarne Taborec.

(Anja Franić- Modrić, Radio Samobor, vijesti 18.09.2021.)