30 godišnjica pogibije Davora Vukasa obilježena komemoracijom u Molvicama 25.srpnja 2021.

30 tužnih godina ponosnog sjećanja

Autor Edi Kirschenheuter

  1. srpnja 2021.

Događanja

Vrijeme čitanja: 3 mins read 0

SHARES

439

VIEWS

Share on FacebookShare on Twitter

U spomen na 30 tužnih godina otkako je na početku Domovinskog rata, 26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj kod Kozibroda, poginuo hrvatski redarstvenik Davor Vukas, jutros su se u njegovim rodnim Molvicama okupili brojni njegovi sumještani, mama Barica i tata Ivan s užom i širom obitelji, njegovi mjesni vatrogasci i policajci čiji je bio pripadnik, predstavnici Grada predvođeni zamjenikom gradonačelnice Petrom Burićem, saborski zastupnik Krešo Beljak i HSS-ovci čiji je bio član, predstavnici braniteljskih udruga, Samoborska narodna garda i još mnogi drugi.

Mladi Molvišćan Davor Vukas bio je pripadnik djelatnog sastava MUP-a, od 26. veljače ’91., aktivno je sudjelovao u obrani Hrvatske, na prvoj crti bojišta na Baniji gdje je eskalirala pobuna velikrpskih pobunjenika. U 21. godini života najprije je bio zarobljen, a potom mučen do smrti. Posmrtno je promaknut u čin inspektora MUP-a i u čin bojnika, a odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Ordenom Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Okupljanje u Molvicama započelo je svetom misom koju je u kapeli Presvetog Srca Marijinog služio svetomartinski župnik, velečasni Siniša Hegedušić. Nakon mise okupljenima se, uz ostalo, obratio sljedećim riječima: “Na ovaj današnji dan, ovdje u Molvicama, ispred kapele Srca Marijina i pored spomenika, svi sklapamo svoje ruke, otvaramo svoje srce i želimo moliti za dušu Davora Vukasa kojemu je nepravedno oduzet život, pa Gospodina molimo da Davor ugleda svjetlo uskrsnuća. Molimo i za sve hrvatske branitelje koji su svoje živote žrtvovali braneći svoje ognjište i domovinu, žrtvujući svoju mladost, tjelesno i duševno zdravlje i na kraju život.”

Zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić je u svom govoru naglasio kako nas je i ovaj put u tuzi, ali i ponosu okupio naš molvički sin Davor, koji je prije 30 godina svoj bezbrižni mladenački život zamijenio neizvjesnošću, odgovornošću i žrtvom. -Mnogi ga i dalje pamte kao veselog, iskrenog, dragog i omiljenog u društvu, kao dečka koji je volio popravljati automobile, koji je volio vatrogasce i koji je želio biti policajac – rekao je još Burić i zaključio kako mu se ta želja i ostvarila, ali, nažalost, samo na pet mjeseci.

Petar Burić je naglasio i sljedeće: “Svojom ljubavlju prema služenju drugima i domovini, hrabrošću i odlučnošću te polaganjem svog života Davor Vukas je ispisao povijest naše slobodne Hrvatske i zadužio nas da je poštujemo, čuvamo i volimo.”

Zamjenik gradonačelnice se na kraju svog govora prisjetio i Franje Požgaja koji je bio jedan od suosnivača i tajnika DVD-a Molvice, a koji nas je 27. srpnja te iste, 1991. godine, nažalost prerano napustio.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje lampaša ispred spomenika na Trgu koji na ponos Molvišćana nosi ime Davora Vukasa.