Svečano otkrivanje Spomen obilježja poginulim braniteljima Svete Nedelje

Na blagdan Sv.Josipa Grad Sveta Nedjelja, 19.03.2021. godine svečano je otkrio spomen obilježje hrvatskim braniteljima poginulim i smrtno stradalim u Domovinskom ratu s područja Svete Nedelje.
Novo spomen obilježje smješteno je u samom centru Svete Nedelje i djelo je Izvora Oreba, akademskog kipara, slikara i pjesnika. U simboličnom obliku vrata, koje predstavljaju put u svjetlo, spomen obilježje sadrži imena 14 hrvatskih branitelja s područja Svete Nedelje, koji su dali svoj život za domovinu:
1. Božidar Cviljak, Orešje
2. Robert Erdelja, Strmec Samoborski
3. Vladimir Dešćak, Rakitje
4. Predrag Golubić,Strmec Samoborski
5. Damir Horvatić, Bestovje
6. Ivan Jakopač,Jagnjić Dol
7. Ivica Janoch, Bestovje
8. Drago Matijević,Strmec Samoborski
9. Marijan Parlov,Strmec Samoborski
10. Tomislav Pejić,Orešje
11. Božo Rudar,Brezje
12. Zlatko Šabarić.Jagnjić Dol
13. Ivo Udovčić Strmec Samoborski
14. Vladimir Vujec, Rakitje
Svečano su ga otkrili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec i obitelji poginulih branitelja , gosp. Mirko Erdelja.
Emotivno su se obratiili nazočnim uzvanicima i braniteljima:
– Rudolf Jedvaj, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje i Udruge branitelja 151. samoborske brigade
– gradonačelnik Grada Sveta Nedjelja i saborski zastupnik Dario Zurovec koji se zahvalio svim hrvatskim braniteljima, posebice onima koji su dali život za Hrvatsku. „Vi nas učite radu, domoljublju i poštivanju prošlosti kako bi gradili bolju budućnost. Zaslužili ste mir, puno sreće i zadovoljstva, a na nama je da vam omogućimo Hrvatsku kakvu zaslužujete i za koju ste se borili.“
– potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved
Sveta Nedelja nije bila izravno ugrožena u Domovinskom ratu, ali upravo njihov odaziv i uključivanje u obranu domovine, dokaz je istinskog domoljublja. Neka njihova imena budu svjetionik našim mladima koji traže svoj put, da ostanu i grade svoju budućnost u predivnoj Svetoj Nedelji
-Svečanosti su nazočili predsjednik i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, članovi istog, kao i predstavnici braniteljskih udruga s područja Svete Nedelje.
Nakon prigodnih govora, čitanja imena onih kojima je odana počast te polaganja vijenaca i blagoslova, uslijedilo je euharistijsko slavlje ispred pastoralnog centra župe Presvetog Trojstva, koje je predvodio vlč. Marijan Kušenić.

Odaziv je bio veći od očekivanog ali poštivale su se sve epidemiološke preporuke i distanca.

Ispred udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelje u protokolu je sudjelovao predsjednik Miljenko Komes.

.