Obilazak prve crte bojišnice sa Udrugom branitelja 151.samoborske brigade

 

Obilazak prve crte bojišnice Okučani- Ivanovac-Kusonje-Bučje-Logor Bučje – Prekopakra   28.6.2020.

30-tak članova Udruge branitelja 151.samoborske brigade  ( 6 članova HVIDR-a), okupilo  se u jutarnjim  satima  ispred udruge, te poštujući mjere zaštite od pandemije COVID 19, krenuli su na put prema Zapadnoj Slavoniji.

Prva stanica bila im je  kod spomenika poginulim braniteljima  u VRO Bljesak u Okučanima, gdje su nas dočekali branitelji Branko Simonji i Ivan Golub , ispred Općine Okučani, odali smo počast polaganjem cvijeća i paljenjem lampaša ispred novog spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovisnkom ratu.

U kino Okučani prikazali su kratkometražni dokumentarni film „Minute sjećanja“ pridružio im se i načelnik Općine Okučani Aca Vidaković.

 

 

 

 

Iz Okučana krenuli su put Ivanovca gdje su stradali branitelji   ATJ Lučko , pa tako i naš  poginuli hrvatski branitelj Robert Erdelja , koji je stradao u VRO „Bljesak“. Zajedno sa roditeljem poginulog branitelja Mirkom Erdelja odali su  počasti ispred spomen obilježja.

Ispred spomen obilježja – kapelica u Kusonjama dočekao ih je hrvatski branitelj Zvone Miler, voditelj Turističke zajednice Grada  Pakraca, koji je bio  sudionik domovinskog rata i koji ih je upoznao sa stradanjem građana s područja Bjelovara na području Kusonja a po kojem je snimljen Film Broj 55.

 

 

 

 

 

Obišli su i logor Bučju  na kojem je danas sagrađena kapelica, poslije kratkog osvrta na logor  i stradale branitelje   odali počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.

 

 

 

 

 

U Prekopakri  su posjetili Muzej na otvorenom gdje su izloženi modeli transportera kakvi su korišteni u bitci za Kusonje i Batinjane.

Posjetili su i naše Spomen obilježje na  Trokutu gdje su polaganjem cvijeća i paljenjem  lampaša odali počast našim sugrađanima i svim ostalim braniteljima stradalim na Zapadno slavonskom ratištu.

 

 

Druženje su nastavili u Novskoj,  gdje su uz ugodno druženje ručali.

 

 

Po završetku druženja odali su počast ispred spomen obilježja u centru grada Novske ,gdje  ih  je general, ratni zapovjednik OG Posavina Rudi Stipčić ukratko upoznao sa djelovanjem u ratu.