Dan državnosti u Samoboru

Uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana državnosti danas, 29.05.2020.g. u Parku Domovinske zahvalnosti  odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  poginulim braniteljima iz Domovinskog rata s područja            Samobora i Svete Nedelje.

Na 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor, te se ove godine ponovno povodom toga dana obilježava Dan hrvatske državnosti .

U Parku domovinske zahvalnosti, kod spomenika poginulim samoborskim braniteljima iz Domovinskog rata, okupili su se  predstavnici gradskih, braniteljskih, državnih i drugih društvenih institucija, ustanova, političkih stranaka i udruga u našem gradu, roditelji i rodbina poginulih branitelja te građani.

Uz naše članove, pripadnike 151.samoborske brigade  odavanju počasti nazočili su gradski čelnici predvođeni zamjenikom gradonačelnika Željkom Stanecom i predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem uz koje su bili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenik načelnika Policijske postaje Samobor Vid Noršić, samoborski župnik i dekan, prečasni Ivica Cik, gvardijan samoborskog franjevačkog samostana fra Nikola Vukoja i ratni kapelanom 151. Samoborske brigade, fra Vatroslav Frkin , zapovjednik OG Posavina general  Rudi Stipčić, prvi ratni zapovjednik 151.samoborske brigade pukovnik Adolf Paar.

Predsjednik Udruge HVIDR-a Samobor  i Sv.Nedelja koji je ujedno ove godine i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora  i Svete Nedelje Miljenko Komes , pozdravio je nazočne te im uz prigodne riječi čestitao Dan državnosti , na koji se je on osobno osvrnuo i prisjetio.

Osvrnuo na tijek i okolnosti koje su pratile prve višestranačke izbore u Hrvatskoj, održane prije 30 godina, pa je podsjetio na preporuke tadašnje vlasti da taj dan bude i dan izmirenja svih koji su se pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskog naroda.

„Kasnije su značajni datumi iz novije hrvatske povijesti i promjena datuma Dana državnosti u glavama ljudi izmiješali osjećaje, pridonijeli tome da mnogi nisu znali što se i kada slavi, a mladi to nisu ni pokušavali shvatiti“ – rekao je Komes.

-Osvrnuo se i na riječi predsjednika Republike Zorana Milanovića „da za njega 30. svibnja nije Dan državnosti već 25. lipnja kad smo izašli iz Jugoslavije te tvrdnju da oko 30. svibnja ima puno dilema kod građana. U dilemi su bili oni koji su nas u tih godinu dana pljačkali, palili, ubijali i odbijali svaku pomisao na Hrvatsku- dodavši da do 25. lipnja 1991. godine nikakve dileme o tome nisu imali hrvatski branitelji koji su nosili hrvatsku uniformu i ginuli za Hrvatsku“.

Željko Stanec je naglasio „da se nikada ne smiju i neće zaboraviti ovdje uklesana imena ratnih heroja, tuga njihovih roditelja, odrastanja njihove djece bez očeva, bez obzira na to bio to 25. lipnja ili 30. svibnja. -Ta imena moraju biti uklesana i u našim srcima, a datumi ne smiju biti prijepor da mi Samoborci na najponosniji način, pun pijeteta, odamo počast onima koji su najzaslužniji za slobodu naše hrvatske domovine . Neka nam upravo ta sloboda da poticaj da se konačno okrenemo budućnosti jer jedino tako možemo vratiti dug onima koji su za slobodu ginuli, da se okrenemo životima njihove djece i njihovih roditelja i da osiguramo pošteno društvo koje je jedini jamac ravnomjernog razvitka i napretka naše države“.

Na kraju odavanja počasti,  molitvene riječi za sve poginule i preminule hrvatske branitelje i druge naše sugrađane molio  je samoborski župnik i dekan, prečasni Ivica Cik.