Obilježen Dan neovisnosti i Dan oslobođenja vojarne Taborec u Samoboru

web stranica Grada Samobora:

U samoborskom Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

Obitelji poginulih branitelja, gradski čelnici, predstavnici udruga proizašlih uz Domovinskog rata, bivši branitelji, njihovi zapovjednici i građani Samobora okupili su se u ponedjeljak, 7. listopada, uoči Dana neovisnosti, ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti, položivši vijence i zapalivši svijeće odajući počast svima koji su doprinijeli slobodi i neovisnosti Hrvatske. Čitanjem imena poginulih branitelja posebna čast odana je našim hrabrim sugrađanima koji su za neovisnu Hrvatsku dali svoj život.

Podsjetnik je to na dan 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.
Samoborci se živo sjećaju tih dana, jer je samo dan prije, 7. listopada, oslobođena i bivša samoborska vojarna, nakon čega su naši borci krenuli na ratišta diljem Hrvatske.

Nazočnima su se obratili predsjednica samoborske Koodinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Đurđa Purić i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec.
Đurđa Purić pozvala je prisutne da se i danas iskažu u zajedništvu, ponosu i nastojanjima da stvorimo onakvu državu kakvu su željeli i za koju su se dostojanstveno borili naši branitelji.
Zamjenik gradonačelnika Stanec posebno je istaknuo kako Grad Samobor s dužnim pijetetom brine o čuvanju istine i povijesti Domovinskog rata te sustavno brine o svojim braniteljima, čija imena, i prije nego što su isklesana u kamenu, zauvijek ostaju u našim srcima, ali je i naglasio potrebu da svi dužnosnici i donositelji odluka tome pristupaju s jednakom pažnjom, bez stvaranja podjela i animoziteta.

Molitvu zahvale predvodio je samoborski kapelan Kristijan Tušek, a svečanost je uveličala i Samoborska narodna garda.