Obilazak prve crte bojišnice naših očeva i sugrađana – Hrvatska Kostajnica -Dvor- Petrinja, 03.listopad 2019.

Udruga HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja organizirala je obilazak prve crte bojišnice po programu „Putevima naših očeva i sugrađana“  03.listipada 2019.g. obilazak terena Hrvatske Kostajnice -Struga Banska – Dvor na Uni- brdo Čukur iznad Hrvatske Kostajnice spomenika Gordanu Ledereru sa 45 učenika srednjih škola iz Samobora.

Učenike i članove  udruge u Hrvatskoj Kostajnici dočekao je predsjednik HVIDR-e Hrvatske Kostajnice gosp. Miroslav Ivezić koji je učenike upoznao sa obranom grada od agresora, poslije odavanja počasti polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća uputili smo se u obilazak tvrđave – Starog grada Zrinskih gdje su nam uz stručno vodstvo ukratko ispričali povijest grada i tvrđave.

Terenski obilazak nastavili smo u Strugi Banskoj gdje smo odali počast kod spomen obilježja poginulim od 1941 do 1995. godine paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Obišli smo i  Dvor na Uni gdje se  odala se počast kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i našim braniteljima 151.samoborske brigade Predragu Golubić i Zdravku Babojelić.

Potom smo se uputili na brdo Čukur gdje je spomenik poginulom izvjestitelju i branitelju Gordanu Lederer, dočekao nas je zamjenik gradonačelnika Hrvatske Kostajnice gosp. Milko Prpić koji je bio i sam sudionik obrane Hrvatske Kostajnice  te nas je  upoznao sa događajima na mjestu pogibije našeg ratnog izvjestitelja HRT -a Gordana Lederera.

Po završetku  terenske nastave uputili smo se na ručak u Petrinju, gdje su učenici nastavili druženje sa braniteljima u ugodnom ambijentu restorana Štuka, po završetku ručka prošetali su Petrinjom i puni utisaka vratili se u Samobor.