Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Samoboru

Danas, 02.08.2019.g. u Parku Domovinske zahvalnosti u Samoboru ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima odala se počast povodom nadolazećeg blagdana Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Polaganju vijenaca i paljenjem lampaša za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata pristupila su izaslanstva samoborske gradske uprave i Gradskog vijeća, policije, roditelja poginulih branitelja, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Samobora i Svete Nedelje, izaslanstva samoborskih stranaka, udruga i institucija, kao i suborci i prijatelji poginulih.

Vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, načelnik samoborske Policijske postaje Željko Stopić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić i u ime gradske uprave pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Nazočne je pozdravio ispred Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Sv.Nedelje  Miljenko Komes, predsjednik udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja.

Kratko se prisjetio na ratne dane, početak i tijek akcije VRO Oluja  u kojoj je i sam učestvovao., zahvalio se Gradu Samoboru koji je sudjelovao od početka Domovinskog rata pomažući u najtežim trenucima kao i u poslijeratnim godinama , izgradivši spomenik poginulim braniteljima u Parku Domovinske zahvalnosti u Samoboru i u parku na lokaciji Trokut kod Novske, napominjući da su imenovane i ulice po poginulim hrvatskim  braniteljima, brigadi, postavljene spomen ploče po školama.

Ispred Grada Samobora nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća gosp. Miran Šoić.

Koji je istaknuo  kako su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedni od najznačajnijih hrvatskih blagdana, kada se s posebnim pijetetom prisjećamo naših poginulih branitelja i nestalih heroja.

Na početku svečanosti, nakon himne i minute šutnje, podsjećanje na trenutke koji su prethodili Oluji i na sam tijek akcije izrekao je Marijan Telišman, koji je pročitao i imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s našeg područja, čija su imena uklesana u zid u Parku domovinske zahvalnosti.

Prigodne riječi o zahvalnosti i molitvu za sve poginule branitelje izrekao je samoborski kapelan Kristijan Tušek.