Obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja , Grad Sveta Nedelja 02.08.2019.

 

Danas, 02.08.2019.g. na groblju u Svetoj Nedelji, ispred spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima odala se počast povodom nadolazećeg blagdana Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Polaganju vijenaca i paljenjem lampaša za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata pristupila su izaslanstva  Grada Sveta Nedjelja, zamjenica gradonačelnika gđa Marija Hršak., predstavnici udruga, vatrogasaca, branitelji , građani.

Ispred Grada Sveta Nedelje i u ime gradonačelnika  nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnica gđa Marija Hršak

Ispred Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Sv.Nedelje nazočne je pozdravio  Miljenko Komes, predsjednik udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja.

Kratko se prisjetio na ratne dane, početak i tijek akcije VRO Oluja  u kojoj je i sam učestvovao., zahvalio se Gradu Sveta Nedelja koji je sudjelovao od početka Domovinskog rata pomažući u najtežim trenucima kao i u poslijeratnim godinama .Napomenuo da je grad Sveta Nedjelja, tadašnja općina  pomogla u izgradnji spomenika poginulim braniteljima u Parku Domovinske zahvalnosti u Samoboru i u parku na lokaciji Trokut kod Novske,

Nada se da će se u budućnosti izgraditi spomenik u Svetoj Nedelji,  imenovati ulice po poginulim braniteljima  na području Svete Nedelje.

Ispred braniteljskih udruga  Svete Nedelje nazočne je pozdravio Mladen Cindrić, predsjednik udruge UHDDR Sv.Nedelja.

Na početku svečanosti, nakon himne i minute šutnje, podsjećanje na trenutke koji su prethodili Oluji i na sam tijek gđa Marija Hršak pročitala je imena poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Sveta Nedjelja.

Hrvatski branitelj Ivica Telišman recitirao je prigodnu pjesmu:

 

„Kad čuješ crkvena zvona

i pucnjavu tri plutona,

na trenutak stani,

ni korak taj ne zakorači,

ne srami se,

iskreno zaplači.

Na vječni počinak

tad spuštaju se tijela

jer to je malo što možeš dati,

za njihova djela,

za slobodu Vašu,

za Hrvatsku našu!“