Obilazak prve crte bojišnice naših očeva i sugrađana – Grad Knin 2019

Udruga HVIDR-a Samobor i Sveta Nedelja prema programu “Prva crta bojišnice naših očeva i sugrađana”, a pod pokroviteljstvom gradova Samobora i Svete Nedelje obišla je 4. travnja grad Knin sa 15-ak svojih članova i 50-ak učenika srednjih škola iz Samobora.
Na putu prema Kninu, ispred nacionalnog parka Plitvička jezera, stali su kod spomenika prvom poginulom redarstveniku Josipu Joviću gdje se odala počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, uz prigodno prisjećanje na taj događaj iz ožujka 1991. godine.
Nakon dolaska u Knin obišla se crkva Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje su Samoborce dočekali fra Ivan Šimunac, gradonačelnik Marko Jelić i voditelj skupine Ivan Penava, predsjednik udruge pripadnika 1.GBR HVO-a Grada Knina. Upoznali su ih s poviješću i znamenitostima Knina i Šibensko-kninske županije.
Uz stručno vodstvo časničkog namjesnika, pripadnika 4. gardijske brigade Željka Bilandžića, na Kninskoj tvrđavi održan je sat povijesti na temu oslobođenje Grada Knina u VRO Oluja. U daljnjem razgledavanju tvrđave i muzeja sa samoborskom ekipom bila je kustosica Zora Radić, koja im je ispričala burnu povijest kraljevskog Knina.
Nakon razgledavanja Tvrđave odala se počast na središnjem Kninskom trgu kod spomen obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.