Molitvena hodnja “Koracima nade u istinu”

https://vijesti.hrt.hr/483980/hodnja-za-poginule-u-akciji-maslenica
U nedljelju 20.01.2019.g. obilježena je akcija Maslenica u organizaciji Udruge Žene u Domovinskom ratu.
Naša udruga zajedno sa udrugom branitelja 151.samoborske brigade po četvrti puta se prilključila organizaciji te je ove godine organizirala autobusni prijevoz za članove i građane Samobora i Sv.Nedelje.
U nazočnosti brojnih udruga okupili su se ispred Zelenog Hrasta te nakon mise u crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu, koju je predvodio vojni kapelan don Ivo Topalović, krenuli na hodnju na relaciji Zeleni hrast, Islam Latinski, Islam Grčki, Kašić, Smilčić, Paljuv, Novigradsko groblje i Pridraga. Pratili smo ih osobnim autom kako bi se po potrebi mogli odmorit i okrijepit.

Molitvenom hodnjom pod nazivom “Koracima nade u istinu” 11. godinu zaredom udruga “Žene u Domovinskom ratu” daje svoj doprinos obilježavanju godišnjice oslobodilačke akcije “Maslenica”.
Ispred spomen-obilježja poginulih hrvatskih branitelja i civila zapaljene su svijeće, a počast im je odana i molitvom za žrtvu koju su dali za oslobođenje Hrvatske.
Predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, Ivana Haberle, kazala nam je kako svake godine nastavljaju tradiciju hodnje posvećene poginulim braniteljima u akciji Maslenica te članovima njhovih obitelji i svima ranjenima, kao i hrvatskim generalima koji su planirali akciju:
“Mi kao hrvatske žene, majke, Hrvatice pokrenule smo ovu inicijativu da bi možda mogle na neki svoj način dati doprinos ovom obilježavanju želeći na neki način oživotvoriti svu žrtvu koju su branitelji dali za nas, a mi koji smo živjeli u našem gradu imali smo osjećaj da nas brane divovi i da zapravo neprijateljska vojska nikad neće ući u naš grad. Marijin križni put je jedna simbolična molitva koju molimo, osjećajući se na neki način kao da smo pod križem zbog svih onih nedaća koje tište hrvatski narod. Rat kao takav je osebujan, međutim danas isto imamo osjećaj da je rat, samo što ne vidimo oružje, ali osjećamo razna neprijateljska djelovanja i ugrozu svega onoga što je Domovinskim ratom izboreno – poručuje Haberle dodajući da stoga na ovaj simboličan način, prolazeći svojim koracima dionicu koju su branili hrvatski branitelji, osjećaju povezanost s njima –

– Danas smo mi poveznica između neba i zemlje, između njih i njihove žrtve te na neki način osjećamo zajedništvo sa ljudima iz cijele Hrvatske koji nam se pridruže da u ovom zajedništvu provedemo dan sjećanjazaključuje čelnica Udruge.”
U hodnji su nam se pridružile HVIDR-a Zadar, te udruge dragovoljaca i branitelja iz Senja, Raba te još nekih mjesta.
Osim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hodnja je, kako naglašavaju u Udruzi, posvećena i umrlim i živim hrvatskim generalima koji su proveli akciju Maslenica: Janku Bobetku, Anti Gotovini, Anti Rosi, Mirku Norcu i Mladenu Markaču.
Nadamo se da će se i dogodine odazvati naših članova i građana koji se uz molitvu i druženje prisjećaju žrtvi koji su naši branitleji i građani dali za Domovinu.