Obilazak prve crte bojišnice Karlovačke županije – “Putevima naših očeva i sugrađana” 20.04.2018.g. pod pokroviteljstvom Grada Samobora i Grada Sv.Nedelja

Udruga HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja  20. travnja 2018.g. pod pokroviteljstvom Grada Samobora i Grada Sv.Nedelja  organizirala je program „Putevima naših očeva i sugrađana“ odlaskom na prvu crte bojišnice Karlovačke županije.

U programu  je sudjelovalo  pedeset  učenika  srednjih škola iz Samobora; Gimnazije A.G.Matoš , Srednje strukovne škole Samobor i Ekonomske turističke i ugostiteljske škole Samobor sa svojim voditeljima, profesorima povijesti te pripadnicima HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja.

Učenicima se pokušalo prikazati razmjer jer srbočetničke okupacije hrvatskog teritorija na način  da smo vožnjom doslovno po prvim linijama razdvajanja prikazali obranu Hrvatske i kasnije oslobađanje hrvatskog teritorija.

Obilazak smo započeli od Karlovca preko Duge Rese, Generalskog Stola do Tounja gdje nas je dočekao načelnik Općine Tounj  gosp. Ivica Sopek  i sam sudionik Domovinskog rata koji nam je u kratkim crtama iznio događaje vezane uz samu općinu Tounj i njezinu liniju obrane dužine 20 km koju su branili sami stanovnici Općine Tounj uz pomoć pridodanih postrojba. Naglasio je da je upravo njihova mala općina sa 1600 stanovnika imala na našu žalost 21 poginulog hrvatskog branitelja. Ponose se sa podatkom da je preko 80% muškog stanovništva bilo u Hrvatskoj vojsci. Zahvaljujemo se načelniku gosp. Sopeku na dočeku te izrazio želju da naši učenici dođu i odvoje vrijeme da vide sve ljepote općine Tounj, te je podijelio propagandni materijal.

Iz Tounja smo došli u Kamenicu, kod križa poginulim braniteljima odali smo počast polaganjem  cvijeća i paljenjem lampaša, na napomenuti da je Kamenica Hrvatsko mjesto koje je zadržalo prodor srbočetničkih snaga prema Ogulinu.

Poslije Kamenice smo kroz Primišlje došli do vojnog poligona  u Slunju Eugen Kvternik gdje su nas dočekali  pripadnici hrvatske vojske  na čelu sa zapovjednikom brigadirom Lilićem. Omogućeno nam je gledanje ispitnog gađanja iz minobacača 82 mm te pregled tehničko meterijalnih  sredstava, tenkova i topova.

Imali smo priliku vidjeti predivnu kapelicu koju je obnovila hrvatska vojska svojim vlastitim zalaganjem.

Zahvaljujemo brigadiru Liliću  i njegovim suradnicima na  profesionalnom i strpljivom prikazivanju vojnog poligona.

Naglašavamo da smo prva organizirala grupa koja je sa učenicima posjetila vojni poligon „Eugen Kvaternik“.

Iz  slunjskog poligona uputili smo se u Slunj gdje nas je dočekao zamjenik gradonačlenika gosp. Ivan Požega i predsjednik UHDDR-a Slunja gosp. Ivan Obajdin. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima odali smo počast polaganjem cvijeća i paljenjem lampaša. U kratkom i sažetom izlaganju predočeno nam je okupacija, progon Hrvata iz Slunja 1991.g.  te oslobađanje u „Oluji“ 1995.g.

Nakon Grada Slunja produžili smo do Plitvica gdje smo odali počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća prvom  poginulom hrvatskom branitelju Josipu Joviću

Po povratku za  Samobor, obišli smo vojni muzej na otvorenom u Turnju.

Obiđen je dio okupiranog teritorija Republike Hrvatske kako bi se učenici upoznali sa veličinom agresije i žrtvama Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.