Svečano otvorenje prostora Glasnik Samobora i Sv.Nedelje

19.09.2017.

Zgrada u Ulici Savke Dabčević Kučar obnovljena za 10 samoborskih udruga

Sve braniteljske udruge na jednom mjestu

Obilježavajući 26. godišnjicu mobilizacije 151. samoborske brigade, u ponedjeljak, 18. rujna, pred zgradom u Ulici Savke Dabčević Kučar br. 6, koja se nalazi na prostoru bivše Vojarne Taborec, odmah do Centra za mlade, okupio se velik broj uzvanika, predstavnika i članova 10 naših udruga, među kojima su najbrojniji bili branitelji.

Naime, zagrada je sada u potpunosti uređena pa je tako u njoj svoje nove prostorije dobilo ukupno 10 samoborskih udruga: Udruga branitelja 151. samoborske brigade, Udruga HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, Hrvatski časnički zbor Samobora i Svete Nedelje, Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Zagrebačke županije – Klub Samobor, Vatrogasna zajednica grada Samobora, Društvo Crvenog križa Zagrebačke žuapnije, Samoborska narodna garda, Udruga Etno fletno i Udruga Hrvatski domobran – Ogranak Samobor. Dio njih, a prvi su u svoje nove prostorije ušli početkom godine vatrogasci, već par mjeseci stanuje na novoj adresi, a posebno su zadovoljni branitelji, čije su udruge sada sve na jednom mjestu.

U ime svih udruga nazočne je pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje Rudolf Jedvaj, koji je naglasio kako će i ubuduće braniteljske udruge raditi na dobrobit svojih članova, prenositi istinu o Domovinskom ratu te posebno čuvati sjećanje na svoje poginule suborce. Zahvalio je i čelnicima Grada Samobora, koji su uporno radili da bivšu vojarnu vrate u svoje vlasništvo, što je rezultiralo uređenjem ovog prostora na korist cijeloj zajednici.

U ime Zagrebačke županije okupljenima se obratio zamjenik župana Hrvoje Frankić, naglasivši kako su svi oni itekako zaslužili svoj krov nad glavom te im obećao i daljnju podršku u njihovom radu.

Vrpcu na ulazu u zgradu simbolično je prerezala zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Mirana Šoića, uručila i ključeve zagrade predstavniku udruga. U svom kratkom obraćanju prisutnima izrazila je čast i zadovoljstvo što se na ovaj način Grad Samobor odužuje svojim braniteljima te najavila uređenje i ostalih zgrada na ovom prostoru, a koje će biti na korist svim Samoborcima. Uvjerena je i kako će ih novi prostor potaknuti da još bolje rade i razvijaju svoje programe. Na prijedlog i želju branitelja da se uredi i spomen-soba naše brigade, Horvat Iveković je odgovorila kako će Grad i tome posvetiti dužnu pažnju.

Uz kratku molitvu prostorije je blagoslovio novi kapelan Daniel Hačko, a kulturno-umjetnički program članova Udruge Etno fletno pratili su, između ostalih, i naš Nikica Burić Čokot i general Rudi Stipčić.

Predstavnici udruga branitelja Samobora i Svete Nedelje su, prije svečanosti otvorenja novih prostorija, u Parku domovinske zahvalnosti položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika palim braniteljima.

M.K.