Obilazak prve crte bojišnice “Putevima naših očeva i sugrađana”

U organizaciji Udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja  05.05.2017.g. samoborski srednjoškolci su u pratnji svojih profesora, naših članova i predstavnika koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata  obišli 05.svibnja prvu crtu bojišnice – program „Putevima naših očeva i sugrađana“  Okučane-Bijele Stijena-Pakrac-Bučje-Trokut.

Već tradicionalno memorijalno edukativno putovanje za tridesetak učenika ETUŠ-a i Srednje strukovne škole Samobor na zapadnoslavonsko bojište, gdje je u oslobađanju teritorija sudjelovala 151.samoborska brigada i brojni Samoborci i Svetonedeljčani u gardijskim i specijalnim postrojbama 1991 u operacijama Orkan i Otkos a u 1995. u  operaciji „Bljesak“.

Predsjednik udruge HVIDR-a Samobor i Sv.Nedelja Miljenko Komes i sam sudionik Domovinskog rata, pripadnik 151. samoborske brigade i 1.gardijske brigade Tigrovi srednjoškolcima je na terenu pokušao predočiti   stanje na terenu od 1991. do 1995.g. . Srednjoškolcima su svoja sjećanja i zbivanja na prvoj crti te bojišnice prenijeli i branitelji toga kraja.

Odali smo počast stradalima u Okučanima, zapalili svijeću i položili vijenac kod križa, obišli crkvu koja je za vrijeme rata bila srušena a poslije rata obnovljena iz temelja. Najviše nas se dojmila Spomen soba gdje je uz izložene fotografije, artefakte vezane uz domovinski rat, gdje se čuva i uspomena na našeg branitelja Roberta Erdelju iz Strmca, koji je poginuo u operaciji .Prikazan nam je  i kratki dokumentarni film o oslobodilačkoj akciji „Bljesak“ .

Obišli smo Dubovac, mjesto gdje je stradao naš  Samoborac Vlado Nikl koji je ove godne ,nakon 26. godina pronađen i pokopan na Rudama. Na Bijelim Stijenama zastali  smo kod  križa  te nastavili put prema Kusonjama gdje smo od našeg domaćina Zvone Millera saznali o stradanju 20 hrvatskih branitelja za vrijeme Domovinskog rata i tri poginula roditelja koji su sabotažom ubijeni kod polaganja vijenca na mjesto stradavanja njihovih sinova.

Gosp. Miller upoznao nas je sa prvim logorom u novijoj hrvatskoj povijesti u Bučju,   izloženu ratnu opremu u Prekopakri i muzej vojne povijesti u Pakracu gdje nas je dočekao osnivač muzeja i kustos Mario Tušek te nas upoznao sa njegovim sadržajem koji je obuhvatio razdoblje od d Templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura, prvi i drugi svjetski rat, razdoblje između 1945-91. godine, a posebno mjesto zauzima Domovinski rat i moderna Hrvatska vojska i policija. Odali smo počast i nestalom dr. Ivanu Šreteru  kod njegove biste kraj  župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu.

Putovanje smo završili obilaskom Spomen obilježja Trokut kod Novske, gdje smo se upoznali sa ratnim operacijama na tom terenu i stradalim braniteljima sa samoborskog područja.

Na svim spomenicima od Okučana do Trokuta odali smo počast poginulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća uz molitvu sa djecom.

Utiske učenika zabilježila je i pustila u eter Radia Sv.Nedelja  Diana Koller koja svojom emisijom „Put hrabrosti“ prati rad udruga  iz Domovinskog rata Samobora i  Sv.Nedelja na čemu smo joj zahvalni.