550.000 kuna za liječenje u Naftalanu

Zagrebačka županija financirat će u 2017. godini s 550.000 kuna usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ za hrvatske branitelje, dobrovoljne vatrogasce te stanovnike s područja Zagrebačke županije oboljele od psorijaze.

U ovoj će godini medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana biti osigurana za 90 hrvatskih branitelja, za što je osigurano 300.000 kuna. U prethodne četiri godine kroz rehabilitaciju je prošlo više od 250 branitelja. Za medicinsku rehabilitaciju dobrovoljnih vatrogasaca uključenih u Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije osigurat će se 100.000 kuna, čime će desetodnevna rehabilitacija biti omogućena za 30 vatrogasaca. Ujedno, liječenje u trajanju od 14 dana u Naftalanu osigurat će se i za 30 pacijenata oboljelih od psorijaze, a Županija će za tu namjenu osigurati 150.000 kuna.

Pravo na besplatno liječenje u sve tri kategorije mogu ostvariti osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije te odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, a o opravdanosti i terminima liječenja odlučuje liječničko Povjerenstvo ovisno o težini oboljenja. Zahtjev za liječenje podnosi se Specijalnoj bolnici Naftalan, a obrazac Zahtjeva s podacima o obveznoj dokumentaciji možete vidjeti ovdje i na web stranici Naftalana www.naftalan.hr.

Inače, Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu je jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu.
„Zagrebačka županija uistinu ima privilegiju da se upravo na njenom području nalazi jedno od dva nalazišta naftenske nafte u svijetu čija je primjena prepoznata kao jedinstvena metoda u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti. Naftalan redovito posjećuju gosti iz Njemačke, Amerike, Rusije te Skandinavskih zemalja, a sigurni smo da će broj zainteresiranih gostiju bit još i veći nakon što proširimo smještajne i sadržajne kapaciteta Naftalana“ – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši kako je u Proračuna u ovoj godini za tu namjenu Županija osigurala 10 milijuna kuna.