“Zajedno u ratu – zajedno u miru”

Udruga HVIDRE Samobor i Svete Nedelja na svojoj je redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini potkraj proteklog tjedna okupila u dvorani samoborskih srednjih škola 30-ak članova i 20-ak gostiju s područja cijele županije. Prije skupštine članovi udruge s gostima su zapalili svijeću kod spomenika poginulim braniteljima u Parku Domovinske zahvalnosti i ispred spomen ploče na ulazu u samoborske srednje škole.

HVIDRA Samobora i Svete Nedelje prošlu je godinu završila pozitivno, s prihodima od 253 tisuće kuna od čega je na redovite aktivnosti potrošeno 249 tisuća kuna. Predsjednik samoborsko-svetonedeljske HVIDRE Marijan Habljak, izvješćujući o radu u prošloj godini, pozvao je članstvo da sve promjene koje se događaju prati preko web stranice i facebook profila udruge. Govorio je i o brojnim HVIDRINIM aktivnostima, suradnji s raznim institucijama u protekloj godini, pružanju pomoći članovima u rješavanju socijalnih, zdravstvenih i komunalnih pitanja, aktivnostima 10-ak sportskih sekcija HVIDRE, nabavi sportske opreme, akcijama za djecu članova udruge, edukaciji članova i drugom. Najviše se pažnje posvetilo suradnji sa školama u godišnjim obilascima nekadašnjih prvih crta ratnih bojišnica, što će se kao projekt “Zajedno u ratu, zajedno u miru” nastaviti i u ovoj godini.

Članovi su usvojili novi plan i program rada i financijski plan za 2016. i 2017. godinu u kojemu je naglasak na obilježavanju datuma i obljetnica iz Domovinskog rata, odavanju počasti diljem Hrvatske s članovima i učenicima srednjih škola, satu povijesti na terenu, zabavnom program za djecu hrvatskih ratnih vojnih invalida za svetog Nikolu, zdravstvenoj skrbi o bolesnim članovima, rekreacija u prostoru kuglane u Bregani i Sportskoj dvorani Samobor, memorijalnim turnirima, sportskim druženjima na razini Zagrebačke županije i Grada Zagreba, informatičkom obrazovanju, te brizi o posljednjim ispraćajima preminulih članova udruge.

Posebna je želja HVIDRE da se u njezin rad volontiranjem uključe i djeca članova te drugi građani Samobora i Svete Nedelje.

Članovi udruge aktivno su se uključili u raspravu, a Danko Klasan pozvao je sve zainteresirane da se priključe novoj sportskoj sekciji “sjedeća odbojka”, te naglasio da mu je želja da se članovi HVIDRE odazivaju na dobrovoljno darivanje krvi jer su i oni sami bili u situaciji kada se je njima pomagalo. Vladimir Tomašković podržao je inicijativu dobrovoljnog davanja krvi, svaki prvi utorak u mjesecu u prostoru nove sportske dvorane u Samoboru i naglasio da se članovi ove udruge ograđuju od slučaja nesuđenog ministra branitelja Mije Crnoje, koji se navodio u medijima iz razloga što mu je dodijeljeno građevinsko zemljište na Gradni kao hrvatskom branitelju, dok drugi naši branitelji još strpljivo čekaju na svoje stambeno zrbinjavanje ili pomoć u rješavaju tog pitanja.

Nazočne na skupštini pozdravili su i podržali rad udruge pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat i zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika Ivica Pavlić. Uz izaslanike drugih HVIDRI iz okruženja, uime Koordinacije udruga Samobora i Svete Nedelje proizašlih iz Domovinskog rata, obratio se i Rozarijo Rozga, ujedno i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Samobora i Svete Nedelje i HČZ-a Zagrebačke županije, potom i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj te predsjednik Zajednice udruga HVIDRE Zagrebačke županije Slavko Rukavina.