22. Izvještajna skupština

Članovi Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje okupili su se jučer na svojoj redovitoj, 22. izvještajnoj skupštini, održanoj u restoranu Vilinske jame u Grdanjcima. Razmotrena su izvješća o lanjskom radu, plan rada za ovu godinu, a usklađen je i rad HVIDRE s novim Zakonom o udrugama.

I prošle godine HVIDRA je pomagala svojim članovima pišući preporuke za rješavanje stambene, građevinske i komunalne infrastrukture te socijalne i pravne zaštite. -Surađivali smo s gradskim upravama Samobora i Svete Nedelje, Ministarstvom branitelja i Centrom za psihosocijalnu pomoć, obilazili bolesne članove udruge u njihovim domovima kao i na liječenju u bolnici, izvještavali članove udruge o naknadi za udžbenike, stipendijama za djecu, dopunskom zdravstvenom osiguranju, pravima na ortopedska pomagala i pripremama njihove djece za fakultet kao i o obilježavanju značajnih datuma i godišnjica – rekao je HVIDRIN predsjednik Marijan Habljak.

U 2014. godini nastavilo se s radom po sekcijama s ciljem poticanja članova udruge na razne športske aktivnosti. To su sekcija za mali nogomet, pikado, kuglanje, viseće kuglanje, streljaštvo, bočanje, stolni tenis, šah i ribolov. Udruga HVIDRE Samobora i Svete Nedelje organizirala je lani 12. športske igre HVIDRE Zagrebačke županije i na tom natjecanju, 10. put uzastopno, osvojila sveukupno prvo mjesto. Branitelji Samobora i Svete Nedelje među prvima su se uključili u akciju solidarnosti i pomogli poplavljenim braniteljima Gunje i Slavonije.

U pripremi je akcija “Zajedno u ratu, zajedno u miru 2015.” sa srednjom školom Samobor, s ciljem obilaska prve crte bojišnice naših očeva i sugrađana, u koju bi se uključili članovi udruge, članovi njihovih obitelji, djeca školske dobi i njihovi profesori povijesti.

Najviše riječi, rasprave i polemike na skupštini bilo je o dugotrajnom braniteljskom prosvjedu u Savskoj ulici 66 u Zagrebu. Pritom su predsjednik HVIDRE Marijan Habljak i drugi članovi još jedanput pred svima ponovili da su razlozi braniteljskog okupljanja i prosvjeda njihovo izjednačavanje s partizanima i onima koji su u Domovinskom ratu ratovali na drugoj strani što je za njih neprihvatljivo, kao i činjenica da ih se zaobilazi u donošenju zakonske braniteljske regulative.

Uime Grada Samobora HVIDRINOJ skupštini nazočila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković pohvalivši rad članova ove braniteljske organizacije zaželješvi svima dobru međusobnu suradnju, i dalje dobar odnos s gradskom upravom te puno zdravlja. Uime Grada Svete Nedelje govorio je predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek naglasivši da su sva izdvajanja za HVIDRU opravdana, a iz trošenja proračunskog novca se vidi da se kvalitetno radi. -Nastavite tako i dalje i nemojte se dati izmanipulirati – poručio je HVIDRA-šima Dragutin Vinovrški Pentek.